Institutie van Bucanus

de christelijke leer in vragen en antwoorden


home

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
home [21-06-2024 om 01.00 uur] ds. J.H. Zwarthome [28-06-2024 om 10.21 uur] (huidige) ds. J.H. Zwart
Regel 3: Regel 3:
 ==== Bij het woord 'institutie' denken we al gauw aan de Institutie van Calvijn (1559), de sublieme onderwijzing in de christelijke leer van de bekende reformator. Vrij onbekend echter is dat nog geen halve eeuw later opnieuw een institutie is verschenen: de Institutie van Bucanus (1602). Dit vrijwel vergeten hoofdwerk van een vrijwel vergeten theoloog werd in de zeventiende eeuw veel gelezen en geprezen. ==== ==== Bij het woord 'institutie' denken we al gauw aan de Institutie van Calvijn (1559), de sublieme onderwijzing in de christelijke leer van de bekende reformator. Vrij onbekend echter is dat nog geen halve eeuw later opnieuw een institutie is verschenen: de Institutie van Bucanus (1602). Dit vrijwel vergeten hoofdwerk van een vrijwel vergeten theoloog werd in de zeventiende eeuw veel gelezen en geprezen. ====
  
-{{gallery> :Voorblad.jpg?direct&425x533&2176X2552&lightbox}}De Institutie van Bucanus ademt dezelfde geest als die van Calvijn, maar verschilt daarvan vooral in vorm: vergelijkbaar met een catechismus wordt de christelijke leer behandeld in vragen en antwoorden. In de antwoorden op de vragen put Bucanus uit de Heilige Schrift als de enige bron van onze geloofskennis. Daarbij geeft hij ook Schriftuurlijk onderwijs door van kerkvaders als Augustinus en weerlegt hij de dwalingen van allerlei ketters en sekten. +GLIGHTBOX{{ :voorblad.jpg?direct&391}}De Institutie van Bucanus ademt dezelfde geest als die van Calvijn, maar verschilt daarvan vooral in vorm: vergelijkbaar met een catechismus wordt de christelijke leer behandeld in vragen en antwoorden. In de antwoorden op de vragen put Bucanus uit de Heilige Schrift als de enige bron van onze geloofskennis. Daarbij geeft hij ook Schriftuurlijk onderwijs door van kerkvaders als Augustinus en weerlegt hij de dwalingen van allerlei ketters en sekten. 
  
 De Institutie van Bucanus vindt haar oorsprong in collegedictaten voor theologiestudenten, die van Bucanus leerden de kerk van Christus het gezonde voedsel van Gods Woord voor te zetten. Op aanbeveling van Beza en anderen besloot Bucanus zijn werk uit te geven en zo voor een breder publiek beschikbaar te stellen. De invloed van het uitgegeven werk was groot: de in het Latijn geschreven Institutie kreeg meerdere herdrukken, en werd ook in het Engels en Nederlands vertaald en uitgegeven. De Institutie van Bucanus vindt haar oorsprong in collegedictaten voor theologiestudenten, die van Bucanus leerden de kerk van Christus het gezonde voedsel van Gods Woord voor te zetten. Op aanbeveling van Beza en anderen besloot Bucanus zijn werk uit te geven en zo voor een breder publiek beschikbaar te stellen. De invloed van het uitgegeven werk was groot: de in het Latijn geschreven Institutie kreeg meerdere herdrukken, en werd ook in het Engels en Nederlands vertaald en uitgegeven.

Paginahulpmiddelen