Dit is een oude revisie van het document!
:Voorblad.jpg
Bij het woord 'institutie', dat overeenkomstig het Latijnse institutio zoveel betekent als onderwijzing, denken we al gauw aan de Institutie van CalvijnJohannes Calvijn (1509-1564) kennen we als de grote reformator van Genève, die naast zijn magistrale 'Institutie of Onderwijzing in de Christelijke Godsdienst' ook vele waardevolle brieven, preken en bijbelverklaringen schreef. Door zijn bijzonder grote geloofskennis en fijnzinnigheid heeft Calvijn uitzonderlijk veel mogen betekenen voor de kerken van de Reformatie. (1559), de sublieme onderwijzing in de christelijke leer door de Geneefse reformator. Wat echter maar weinig mensen weten, is dat nog geen halve eeuw later opnieuw een institutie is verschenen: de Institutie van Bucanus (1602). Dit vrijwel vergeten hoofdwerk van een vrijwel vergeten theoloog is in de zeventiende eeuw herhaaldelijk uitgegeven, onder meer op aanbeveling van BezaTheodorus Beza (1519-1605) was medewerker en opvolger van Calvijn in Genève. Hij was professor in achtereenvolgens Lausanne en Genève, en geestelijk leider van de hugenoten in Frankrijk., medewerker en opvolger van CalvijnJohannes Calvijn (1509-1564) kennen we als de grote reformator van Genève, die naast zijn magistrale 'Institutie of Onderwijzing in de Christelijke Godsdienst' ook vele waardevolle brieven, preken en bijbelverklaringen schreef. Door zijn bijzonder grote geloofskennis en fijnzinnigheid heeft Calvijn uitzonderlijk veel mogen betekenen voor de kerken van de Reformatie. in Genève.
De Institutie van Bucanus ademt dezelfde geest als die van CalvijnJohannes Calvijn (1509-1564) kennen we als de grote reformator van Genève, die naast zijn magistrale 'Institutie of Onderwijzing in de Christelijke Godsdienst' ook vele waardevolle brieven, preken en bijbelverklaringen schreef. Door zijn bijzonder grote geloofskennis en fijnzinnigheid heeft Calvijn uitzonderlijk veel mogen betekenen voor de kerken van de Reformatie., maar verschilt daarvan onder meer in vorm: vergelijkbaar met een catechismus wordt de christelijke leer behandeld in vragen en antwoorden. In de antwoorden op de vragen put Bucanus wel met name uit de Heilige Schrift als de enige maatstaf van het geloof. Ook geeft hij Schriftuurlijk onderwijs door van rechtzinnige kerkleraren als AugustinusAurelius Augustinus (354-430) geldt als de meest invloedrijke kerkvader van het Westen. Aanvankelijk sloot hij zich aan bij de manicheeën, later bij het neoplatonisme, maar op het gebed van zijn moeder en door de prediking van bisschop Ambrosius werd hij in 386 bekeerd tot het christelijk geloof. Bekend is vooral zijn 'Belijdenissen', waarin hij zijn eigen bekering beschrijft. Ook schreef hij belangrijke werken tegen ketterijen als het donatisme en het pelagianisme. en CalvijnJohannes Calvijn (1509-1564) kennen we als de grote reformator van Genève, die naast zijn magistrale 'Institutie of Onderwijzing in de Christelijke Godsdienst' ook vele waardevolle brieven, preken en bijbelverklaringen schreef. Door zijn bijzonder grote geloofskennis en fijnzinnigheid heeft Calvijn uitzonderlijk veel mogen betekenen voor de kerken van de Reformatie..
Aanvankelijk was de Institutie van Bucanus bedoeld voor theologiestudenten, om hen te leren de kerk van Christus het gezonde voedsel van Gods Woord voor te zetten. Later besloot Bucanus het werk uit te geven en zo voor een breder publiek beschikbaar te stellen. De invloed van het uitgegeven werk was groot: het kon vrijwel jaarlijks rekenen op een heruitgave in binnen- en buitenland, en werd ook in het Engels en Nederlands vertaald en uitgegeven.
Hoewel de Nederlandse vertaling meer dan eens is herzien, gebeurde dit voor het laatst in 1651: in moeilijk leesbaar gotisch schrift en met inmiddels sterk verouderd taalgebruik. Technologische ontwikkelingen ten spijt is het niet mogelijk de gotische tekst van de oude vertaling met behulp van software foutloos over te zetten naar digitale tekst, laat staan om deze tekst automatisch om te zetten in hedendaags Nederlands. Technologische middelen bieden echter wél de mogelijkheid om online samen te werken aan een handmatige hertaling. Vandaar deze website: al wie het aandurft, kan hier meewerken aan het overtypen van de ingescande vertaling en eventueel ook aan het moderniseren van de tekst. Langs deze weg hopen we te komen tot een gloednieuwe Nederlandstalige uitgave van de Institutie van Bucanus, die onder Gods zegen mag strekken tot vermeerdering van onze kennis, en bovenal tot meerdere eer en glorie van God.
Guilielmus Bucanus is de verlatijnste naam van de Frans-Zwitserse theoloog Guillaume du Buc. Hij was van 1571 tot 1591 gereformeerd predikant in de Zwitserse plaats Yverdon. In 1588 werd hij afgevaardigd naar de Synode van Bern, waar hij zijn rechtzinnigheid bewees door zich te keren tegen de mystieke opvattingen van Claude Aubery, hoogleraar filosofie aan de gereformeerde Academie van Lausanne. Ook Bucanus kwam in Lausanne terecht: van 1591 tot 1603 was hij er hoogleraar theologie, en in de jaren 1595 en 1597 eveneens rector. Tijdens zijn hoogleraarschap bleef Bucanus zijn predikambt waarnemen, en stond hij onder de gereformeerden bekend als de belangrijkste theoloog van Lausanne, onder meer door zijn krachtige weerlegging van de roomse theoloog Pierre Charron. Evenals de bekende Leidse hoogleraar Franciscus Junius maakte Bucanus zich op voor een aanstelling als hoogleraar aan de Academie van Saumur, maar stierf hij nog vóór hij daarheen zou vertrekken: op 15 augustus 1603 overleed hij aan de gevolgen van een beroerte. Naast zijn Institutie liet Bucanus ook enkele andere theologische werken na, waaronder een van de eerste gereformeerde handboeken voor de prediking.
Zie je het zitten om mee te helpen of in ieder geval een poging te wagen het gotische schrift van de oude vertaling te trotseren? Volg de aanwijzingen voor het overtypen, en stuur bij vragen of opmerkingen een bericht naar projectleider ds. J.H. Zwart. Klik hier om de voortgang van het project te bekijken.