De overeenkomst en het onderscheid tussen wet en evangelie
1. Zijn wet en evangelie leerstukken die met elkaar strijdig zijn?
Nee, de wet en het evangelie vormen een eenheid en verscheidenheid, in die zin, dat ze in sommige opzichten met elkaar overeenkomen en in andere weer kenmerkend verschillen.
2. In welke opzichten komen ze overeen?
In de werkende oorzaak: Want één en dezelfde God is de Wetgever en Auteur van zowel de wet als het evangelie.
Ten opzichte van het belangrijkste doel: want God eist met het oog op dit doel in de wet en in het evangelie ten enenmale hetzelfde, te weten: een volmaakte en geestelijke rechtvaardigheid die tot het eeuwige leven leidt. Want zonder volkomen gerechtigheid, zonder volmaakte gehoorzaamheid aan de wet van God, ontvangt niemand het leven. Het evangelie brengt de gelovigen in Christus de dingen aan, die de wet eist, namelijk: de voldoening voor de schuld en de straf, en de volkomen gehoorzaamheid. Op deze wijze wordt de wet door het evangelie bevestigd en niet teniet gedaan. Romeinen 3:3131 Stellen wij dan door het geloof de wet buiten werking? Volstrekt niet; veeleer bevestigen wij de wet..
Wet en evangelie verschillen ook in de vorm en het eigene van de beloften, want de wettische beloften over het verkrijgen van het eeuwige leven en tijdelijke goederen zijn conditioneel. Dat wil zeggen: onder bepaalde voorwaarden; ze vorderen en eisen de conditie van een volkomen vervulling, die er de oorzaak van is van wat gezegd wordt: “Zo u deze dingen doet, zo zult u daardoor leven”. Hierin geeft het woordje “zo” (in plaats van “want”) de oorzaak en het waarom aan. Want in de wet wordt onze gehoorzaamheid als een oorzaak van de gerechtigheid geëist, maar de evangelische beloften komen voort uit de genade. Ze worden ons niet gegeven met het oog op het volbrengen van de wet, maar met het oog op de genade om Christus wil. Als er dus “zo u gelooft” gezegd wordt, wijst het woordje "zo" daarom niet op een oorzaak, maar een gevolg; er wordt dan niet een oorzaak of verdienste bedoeld, maar de wijze waarop en het instrument, zonder dat kan de toe-eigening van de weldaden van Christus niet plaatshebben. Daarom wordt het evangelie in het bijzonder van de wet onderscheiden door de woorden “uit genade”. Want er staat in Romeinen 3:2424 en worden om niet gerechtvaardigd uit zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus.: “En worden om niet gerechtvaardigd uit zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus.” Deze genade wordt in het evangelie in veel gelijkenissen getekend.
4. Waarom is het nodig en nuttig het onderscheid tussen de wet en het evangelie te kennen?
Omdat de naam zelf in voldoende mate te kennen geeft dat de wet een ander soort leerstuk is dan het evangelie.
Omdat de onwetendheid over het onderscheid tussen wet en evangelie een bron van de dwalingen is, die het licht van de leer van Christus en de rechtvaardigheid van het geloof verduisteren, en ook een onrustige consciëntie of geweten. Daarentegen worden door het onderscheid of het verschil van beiden het ambt en de weldaden van Christus beter verstaan.
De gemeente en de kerk van God wordt daardoor gekenmerkt en van andere sekten onderscheiden. en het ware geloof en de consciëntie worden in de grote en oprechte bangheid en verschikkingen van het geweten behouden. [Het ware geloof en het [geruste] geweten blijven in grote en oprechte angsten en verschrikkingen bewaard] 4)
5. Welke dingen zijn hiermee strijdig?
De dwaling van:
De roomsen, die de wet en het evangelie niet van elkaar onderscheiden, maar het evangelie in een wet veranderen door het een meer volmaakte wet te noemen. Ze zeggen dat de oude wet een “wet van vrees” is en de nieuwe wet een “wet van liefde” is. Christus heeft volgens hen de genade verdiend en schenkt ze ons. Wij kunnen daardoor de geboden vervullen en daarmee de gerechtigheid en het eeuwige leven verkrijgen.
De dwaling van Pelagius en scholastieke theologen, die geleerd hebben dat de aardsvaders door de onderhouding van de wet der natuur, de Joden door de wet van Mozes gerechtvaardigd worden en de christenen door de nieuwe en evangelische wet.