Institutie van Bucanus

de christelijke leer in vragen en antwoorden


institutie:47

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
institutie:47 [29-06-2021 om 20.13 uur] Henk de Kruijfinstitutie:47 [24-04-2024 om 10.23 uur] (huidige) ds. J.H. Zwart
Regel 3: Regel 3:
 ==== 1. Waar komt het woord 'doop' vandaan? ==== ==== 1. Waar komt het woord 'doop' vandaan? ====
  
-Het Latijnse woord //baptismus// (doop) komt van het Griekse werkwoord //baptein//, dat zoveel betekent als dopen, onderdompelen, indopen, nat maken of wassen. Van //baptein// afgeleid zijn de woorden //baptizoo// (ik doop, ik doop onder in, ik was af), en //baptomai// (ik word gedoopt). En van //baptein// komen ook de woorden //baptismos// en //baptisma// (een doop, een onderdoop of een afwassing). Een //baptisterion// (Lat.) is dan een waterbad, een waterkuip van hout of steen waarin men zich wast. Het woord //baptistes// of //baptista// is iemand die doopt. Hiervan komen de woorden //anabaptist// (Wederdoper) en //katabaptist// (iemand die de doop tegenspreekt.+Het Latijnse woord //baptismus// (doop) komt van het Griekse werkwoord //baptein//, dat zoveel betekent als dopen, onderdompelen, indopen, nat maken of wassen. Van //baptein// komen woorden als //baptizoo// (ik doop of dompel onder, ik was af), //baptomai// (ik word gedoopt) en //baptismos// (een doop, een onderdoop of een afwassing). 
 +In het Latijn is //baptisterion// een waterbad of waterkuip van hout of steen waarin men zich wast. Een //baptista// is iemand die doopt. Hiervan komen de woorden //anabaptist// (Wederdoper) en //katabaptist// (iemand die de doop tegenspreekt).
  
-//Op hoeveel manieren wordt het woord 'doop' in de Schrift gebruikt?//+//Op hoeveel manieren wordt dit woord voor 'doop' of 'afwassing'  in de Schrift gebruikt?//
  
 Op twee manieren: Op twee manieren:
  
-  - In eigenlijke zin. Dan bedoelen we de eenvoudige afwassing, zoals bijvoorbeeld in de levitische wet voorgeschreven. Bijvoorbeeld in Hebreeën 9:10 "en onderscheiden wassingen" of dopen waar de mensen mee gedoopt of gereinigd werden die voor onrein gehouden werden. Deze afwassingen waren voorbeelden van onze doop. Ook wordt het woord op deze manier gebruikt voor de het doorgeschoten onderhouden van de wet door de farizeeën in Markus 7:4 " en van de markt komende eten zij niet dan na zich gereinigd te hebben; en vele andere dingen zijn er, waaraan zij zich volgens overlevering houden, bijvoorbeeld het onderdompelen van bekers en kannen en koperwerk en bedden".+  - In eigenlijke zin. Dan bedoelen we een gewone afwassing, zoals bijvoorbeeld in de levitische wet is voorgeschreven. Zo spreekt Hebreeën 9:10 van de "onderscheiden wassingen" waarmee onreine mensen 'gedooptof gereinigd werden. Deze afwassingen waren voorafbeeldingen van onze doop.\\ Ook wordt het woord 'doop' gebruikt voor het doorgeschoten onderhouden van de wet door de farizeeën in Marcus 7:4"en van de markt komende eten zij niet dan na zich gereinigd te hebben; en vele andere dingen zijn er, waaraan zij zich volgens overlevering houden, bijvoorbeeld het onderdompelen van bekers en kannen en koperwerk en bedden".
   - In oneigenlijke zin wordt het woord op veel verschillende manieren gebruikt:   - In oneigenlijke zin wordt het woord op veel verschillende manieren gebruikt:
-      - Bij wijze van een gelijkenis.Zo wordt de zondvloed waar God de zonden van de wereld mee strafte en waarin Hij het huisgezin van Noach in de ark bewaarde, een doop genoemd als een voorbeeld van onze doop.((*1 Petrus 3:21)) En zo wordt ook de doorgang door de Rode Zee, waarin Farao met zijn leger verzonk en waardoorheen Israël behouden werd een doop genoemd. Ook het schuilen onder de wolk waarvan we in 1 Korintiërs 10:2 lezen wordt daar een doop genoemd.Sommigen doen hier bij gelijkenis nog bij de doop van de tranen en de boetvaardigheid van de zondares, waarmee ze Christus voeten waste.((*Lucas 7:38)) Ook wordt het woord doop bij gelijkenis gebruikt voor kruis en bittere benauwdheid. Die worden dan vergeleken met een diepe waterstroom waarin degenen die in benauwdheid en ellendigheid zijn, ondergaan. Zoals in Matteüs 20:22 HSV " Kunt u de drinkbeker drinken die Ik drinken zal, en met de doop gedoopt worden waarmee Ik gedoopt wordt?" Ook Lucas 12:50: "Ik moet gedoopt worden met een doop, en hoe beklemt het mij totdat het volbracht is." Daarom wordt het van de Kerkvaders genoemd: de bloeddoop of de doop des bloeds wanneer christenen gemarteld en hun bloed om het geloof in Christus vergoten+      - Bij wijze van een gelijkenis.Zo wordt de zondvloed waar God de zonden van de wereld mee strafte en waarin Hij het huisgezin van Noach in de ark bewaarde, een doop genoemd als een "tegenbeeld" of voorafbeelding van onze doop.((*1 Petrus 3:21)) En zo wordt ook de doorgang door de Rode Zee, waarin Farao met zijn leger verzonk en waardoorheen Israël behouden werd een doop genoemd. Ook het schuilen onder de wolk waarvan we in 1 Korintiërs 10:2 lezen wordt daar een doop genoemd. Sommigen wijzen hierbij ook nog op de doop van de tranen en de boetvaardigheid van de zondares, waarmee ze de voeten van Christus waste.((*Lucas 7:38)) Ook wordt het woord 'doopbij gelijkenis gebruikt voor kruis en bittere benauwdheid. Die worden dan vergeleken met een diepe waterstroom waarin mensen kunnen verdrinken en ondergaan. Zoals in Matteüs 20:22"Kunt u de drinkbeker drinken die Ik drinken zal, en met de doop gedoopt worden waarmee Ik gedoopt wordt?" (HSV) En Lucas 12:50: "Ik moet gedoopt worden met een doop, en hoe beklemt het mij totdat het volbracht is." Daarom spreken de kerkvaders ook van een 'bloeddoopwanneer christenen gemarteld werden en hun bloed vergoten vanwege hun geloof in Christus. 
-      - Bij wijze van een overneming. Zo wordt het gebruikt voor de zending en uitstorting van de Heilige Geest, of voor de bijzonder gaven van de Heilige Geest die de gelovigen soms ontvingen door de waterdoop. Als in Handelingen 1:5 "Want Johannes doopte met water, maar gij zult met de heilige Geest gedoopt worden, niet vele dagen na deze." Zo wordt er gesproken van de doop des Geestes of de vuurs.+      - Als een figuurlijke manier van spreken. Zo wordt het gebruikt voor de zending en uitstorting van de Heilige Geest, of voor de bijzonder gaven van de Heilige Geest die de gelovigen soms ontvingen door de waterdoop. Als in Handelingen 1:5 "Want Johannes doopte met water, maar gij zult met de heilige Geest gedoopt worden, niet vele dagen na deze." Zo wordt er gesproken van de doop des Geestes of de vuurs.
       - Bij wijze van een synecdoche, dat wil zeggen: een deel wordt genomen voor het geheel. Zo wordt het woord doop gebruikt voor heel de leer en dienst van Johannes in Johannes 4:1 en 3:23, zie ook Matteüs 21:25 "Vanwaar was de doop van Johannes? Uit de hemel" dat is van God "of uit de mensen? Want hij predikte de doop der bekering tot vergeving van zonden". Marcus 1:4. In Handelingen 18:25 lezen we van Apollos, die wist alleen van de doop van Johannes. Zo wordt het ook gebruikt in Handelingen 19:3 en 4 Paulus zegt tot hen: " Waarin zijt gij dan gedoopt?" Daarmee wordt bedoeld: In welke leer bent u onderwezen? Zij zeiden: " In de doop van Johannes". Dat is: in de leer die Johannes predikte en met de doop verzegelde.       - Bij wijze van een synecdoche, dat wil zeggen: een deel wordt genomen voor het geheel. Zo wordt het woord doop gebruikt voor heel de leer en dienst van Johannes in Johannes 4:1 en 3:23, zie ook Matteüs 21:25 "Vanwaar was de doop van Johannes? Uit de hemel" dat is van God "of uit de mensen? Want hij predikte de doop der bekering tot vergeving van zonden". Marcus 1:4. In Handelingen 18:25 lezen we van Apollos, die wist alleen van de doop van Johannes. Zo wordt het ook gebruikt in Handelingen 19:3 en 4 Paulus zegt tot hen: " Waarin zijt gij dan gedoopt?" Daarmee wordt bedoeld: In welke leer bent u onderwezen? Zij zeiden: " In de doop van Johannes". Dat is: in de leer die Johannes predikte en met de doop verzegelde.
       - Door een overnoeming en door uitnemendheid ??? Voor het gewone sacrament der gemeente waardoor wij ons in het openbaar begeven in de dienst van onze kapitein Christus, om onder Hem de christelijke krijg te voeren en waardoor we ons aan Hem door een eed verplichten en verbinden. Dit sacrament wordt door de Kerkvaders waterdoop genoemd of ook wel doop des bloeds omdat de kracht van de doop ontleend wordt aan het bloed van Christus. 1Johannes 1:7 "Het bloed van Christus reinigt ons van alle zonden". En ook wordt het genoemd: de doop des Geestes. Omdat het bloed van Christus ons door de Heilige Geest toegeëigend wordt. In welke laatste betekenis wij het woord doop of baptismus passend op dit sacrament gebruiken. Zo wordt het ook bij veel volkeren gebruikt. Wij geven daarom aan dit woord doop de voorkeur boven het woord wassing.       - Door een overnoeming en door uitnemendheid ??? Voor het gewone sacrament der gemeente waardoor wij ons in het openbaar begeven in de dienst van onze kapitein Christus, om onder Hem de christelijke krijg te voeren en waardoor we ons aan Hem door een eed verplichten en verbinden. Dit sacrament wordt door de Kerkvaders waterdoop genoemd of ook wel doop des bloeds omdat de kracht van de doop ontleend wordt aan het bloed van Christus. 1Johannes 1:7 "Het bloed van Christus reinigt ons van alle zonden". En ook wordt het genoemd: de doop des Geestes. Omdat het bloed van Christus ons door de Heilige Geest toegeëigend wordt. In welke laatste betekenis wij het woord doop of baptismus passend op dit sacrament gebruiken. Zo wordt het ook bij veel volkeren gebruikt. Wij geven daarom aan dit woord doop de voorkeur boven het woord wassing.
Regel 174: Regel 175:
 ==== 36. Aangezien het teken degenen toekomt die deel hebben aan de belofte, waarom de kleine kinderen gedoopt worden, zal men hen dan ook het avondmaal des Heren uitreiken? ==== ==== 36. Aangezien het teken degenen toekomt die deel hebben aan de belofte, waarom de kleine kinderen gedoopt worden, zal men hen dan ook het avondmaal des Heren uitreiken? ====
  
-Sommige oudvaders zijn van dat gevoelen geweest, zoals Cyprianus ((Serm. 5 de lapsis)) en ook Augustinus ((Lib. de excl. dogmat. cap. 52)) daartoe bewogen zijnde door de woorden uit Johannes 6:53 //tenzij gij het vlees van de Zoon des mensen eet, en Zijn bloed drinkt, hebt gij geen leven in uzelf.// \\ Maar wij gaan daar niet in mee; want deze plaats spreekt niet van het sacramenteel eten, maar van het geestelijk eten. Het spreekt van het geloof waardoor de gelovigen die op Christus steunen levend gemaakt worden. Ze vertrouwen dat hij voor hen Zijn lichaam heeft opgeofferd en Zijn bloed heeft uitgestort. Op deze wijze is het vlees van Christus voor ons een spijs en Zijn bloed voor ons een drank geworden. \\ Ook werd daarvoor wel aangedragen de spreuk: //die de belofte toekomt, die komt ook het teken toe//. Dit is wel waar, maar dan wel naar Gods schikking en naar de eigenschap van ieder sacrament. In dier voege namelijk dat het sacrament der inlijving zowel aan de kinderen als aan de volwassenen op gelijke wijze medegedeeld wordt; alhoewel in het Oude Testament alleen aan de manspersonen, en ook niet eerder dan op de achtste dag; maar in het Nieuwe Testament zowel aan de manlijke als aan de vrouwelijke personen zonder daarvoor een vaste tijd te bestemmen. \\ Maar het sacrament van de voeding werd in het Nieuwe Testament alleen aan de volwassenen meegedeeld; en dat vanwege het bijzondere doel en de verscheidenheid van de omstandigheden van werking en daad. \\ En zo heeft het Avondmaal zijn eigen doel, opdat in de openbare vergadering de dood des Heren in het gebruik daarvan verkondigd zou worden; daarin is ook vereist dat ieder die ten avondmaal zal gaan zichzelf eerst oprecht beproeve. De bijzondere handelingen betreffen ook de uiterlijke ceremonie, als eten en drinken, die voorwaar in de kinderen geen plaats hebben. \\ Ook was de besnijdenis in het Oude Testament ook voor de jonge kinderen; maar het Pascha alleen voor degenen die vanwege hun leeftijd konden vragen wat het inhield en beduide((*Exodus 12:26)). \\ Hierom zegt het bekende versje: \\ //Ebrius, infamis,erroneusatque furentus. \\ Cum pueris, Domini non debent fumere corpus.// \\ Oftewel: Dronkaards, kwalijk beruchte dwaalgeesten, onzinnigen en kinderen behoren aan de tafel des Heren niet te gaan.+Sommige oudvaders zijn van dat gevoelen geweest, zoals Cyprianus ((Serm. 5 de lapsis)) en ook Augustinus ((Lib. de excl. dogmat. cap. 52)) daartoe bewogen zijnde door de woorden uit Johannes 6:53 //tenzij gij het vlees van de Zoon des mensen eet, en Zijn bloed drinkt, hebt gij geen leven in uzelf.// \\ Maar wij gaan daar niet in mee; want deze plaats spreekt niet van het sacramenteel eten, maar van het geestelijk eten. Het spreekt van het geloof waardoor de gelovigen die op Christus steunen levend gemaakt worden. Ze vertrouwen dat hij voor hen Zijn lichaam heeft opgeofferd en Zijn bloed heeft uitgestort. Op deze wijze is het vlees van Christus voor ons een spijs en Zijn bloed voor ons een drank geworden. \\ Ook werd daarvoor wel aangedragen de spreuk: //die de belofte toekomt, die komt ook het teken toe//. Dit is wel waar, maar dan wel naar Gods schikking en naar de eigenschap van ieder sacrament. In dier voege namelijk dat het sacrament der inlijving zowel aan de kinderen als aan de volwassenen op gelijke wijze medegedeeld wordt; alhoewel in het Oude Testament alleen aan de manspersonen, en ook niet eerder dan op de achtste dag; maar in het Nieuwe Testament zowel aan de manlijke als aan de vrouwelijke personen zonder daarvoor een vaste tijd te bestemmen. \\ Maar het sacrament van de voeding werd in het Nieuwe Testament alleen aan de volwassenen meegedeeld; en dat vanwege het bijzondere doel en de verscheidenheid van de omstandigheden van werking en daad. \\ En zo heeft het Avondmaal zijn eigen doel, opdat in de openbare vergadering de dood des Heren in het gebruik daarvan verkondigd zou worden; daarin is ook vereist dat ieder die ten avondmaal zal gaan zichzelf eerst oprecht beproeft. De bijzondere handelingen betreffen ook de uiterlijke ceremonie, als eten en drinken, die voorwaar in de kinderen geen plaats hebben. \\ Ook was de besnijdenis in het Oude Testament ook voor de jonge kinderen; maar het Pascha alleen voor degenen die vanwege hun leeftijd konden vragen wat het inhield en beduide((*Exodus 12:26)). \\ Hierom zegt het bekende versje: \\ //Ebrius, infamis,erroneusatque furentus. \\ Cum pueris, Domini non debent fumere corpus.// \\ Oftewel: Dronkaards, kwalijk beruchte dwaalgeesten, onzinnigen en kinderen behoren aan de tafel des Heren niet te gaan.
  
 ==== 37. Waarom wilde Christus in zijn dertigste jaar gedoopt worden, daar Hij immers de vergeving der zonden en de wedergeboorte niet nodig had? ((*Lucas 3:23)) ==== ==== 37. Waarom wilde Christus in zijn dertigste jaar gedoopt worden, daar Hij immers de vergeving der zonden en de wedergeboorte niet nodig had? ((*Lucas 3:23)) ====
Regel 350: Regel 351:
  
   - Ten eerste de dwalingen van de papisten:   - Ten eerste de dwalingen van de papisten:
-      - Ze leren dat de doop van Johannes anders is geweest dan de doop der apostelen. +      - Ze leren dat de doop van Johannes anders is geweest dan de doop van de apostelen. 
-      - De reine en eenmalige instelling van Christus besmetten ze door haar bijvoegsels van zout, olie, honing, blazing, speeksel, bekruisen en brandende waskaarsen. +      - De reine en eenmalige instelling van de doop door Christus besmetten ze door daaraan van alles toe te voegen, zoals zout, olie, honing, blazing???, speeksel, bekruisen??? en brandende waskaarsen. 
-      - Ze vermengen de kinderdoop met de volwassendoop door de vragen over het geloof en de verzaking van de duivel. +      - Ze verwarren de kinderdoop met de volwassendoop door het vooraf stellen van vragen over het geloof en het ontvluchten van de duivel. 
-      - Ze zeggen dat de doop voor alle gedoopten, zowel ongelovigen als gelovigen, door haar zelf //ex opere operato,//  dat wil zeggen door de daad van de doop op zichzelf, de genade aanbrengt, rechtvaardig maakt, de zondenvergeving bewerkt, heiligt en zalig maakt. +      - Ze zeggen dat de doop voor alle gedoopten, zowel ongelovigen als gelovigen, door het dopen zelf (//ex opere operato//de genade aanbrengt, rechtvaardig maakt, zonden vergeeft en ook heilig en heerlijk maakt. 
-      - Ze houden het er ook voorhetwelk kort geleden door sommige mensen verzonnen is, dat de doop een teken indrukt in de ziel; ze noemen dat een //karakter,//  dat niet verwijderd kan worden, waardoor een christenzelfs ook in de helvan een jood en een heiden onderscheiden kan worden. +      - Ze beweren ook, wat nog maar kort geleden door sommige mensen verzonnen is, dat de doop een teken indrukt in de ziel. Dat ingedrukte teken noemen ze een //karakter,// dat niet verwijderd kan worden, zodat een christen daardoor zelfs ook in de hel van een jood en een heiden onderscheiden kan worden. 
-      - Ze leren dat de waterdoop absoluut ter zaligheid nodig is. En dat er ook niemand zonder de doop zalig kan worden. +      - Ze leren dat de waterdoop absoluut nodig is om zalig te worden. En dat er dus niemand zonder de doop zalig kan worden. 
-      - Ze vermengen het ambt van bezweren en dopen met elkaar. Ze claimen dat ze de duivel uit de dopeling uitdrijven, terwijl iemand die werkelijk door de duivel bezeten is niet zou behoren gedoopt te worden.+      - Ze verwarren het dopen /ambt van bezweren??? en dopen met elkaar. Ze beweren dat ze de duivel uit de dopeling uitdrijven, terwijl iemand die werkelijk door de duivel bezeten is niet zou behoren gedoopt te worden.
       - Ze laten vrouwen toe, als de zogenaamde nood het vereist, om de doop te bedienen. Als dan het kind toch in leven blijft brengen ze het naar de priester om alsnog het kind ook door hem te laten dopen.       - Ze laten vrouwen toe, als de zogenaamde nood het vereist, om de doop te bedienen. Als dan het kind toch in leven blijft brengen ze het naar de priester om alsnog het kind ook door hem te laten dopen.
       - Ze dromen dat het water, of de ceremonieen van de doop een goddelijke kracht hebben.       - Ze dromen dat het water, of de ceremonieen van de doop een goddelijke kracht hebben.


Paginahulpmiddelen